Mindfulness

"Mindfulness betekent aandacht schenken op een bijzondere manier : doelgericht, in het huidige moment en zonder oordeel."  Jon Kabat-ZINN

Inderdaad mindfulness gaat niet over zen worden, je geest leegmaken of ontspannen in slaap vallen. 

 

Integendeel, mindfulness is een pleidooi om de realiteit onder ogen te zien zoals ze zich voordoet zonder oordeel en dan wijze beslissingen te nemen en te handelen.  

 

Mindfulness gaat over bewust en aandachtig leven en werken om zo tot betere resultaten te komen voor jezelf, je gezin maar ook je team en je organisatie. 

Hoe word je dan "mindful"?

Mindfulness is breintraining. Net zoals je bij een workout bepaalde spiergroepen traint, zo train je met mindfulness bepaalde delen in je hersenen. 

 

De formele beoefening, in de vorm van aandachtstraining en meditatie, ondersteunt de informele beoefening : bewust en aandachtig leven en werken. 

 

Zo ontwikkel je 

  • de nodige focus om terug meester te worden over je energie, je tijd en je prioriteiten;
  • inzicht in je gedachten- en gevoelswereld en het besef dat gedachten slechts gedachten zijn; 
  • de vrijheid om onnuttige automatische actie/reactie-patronen te veranderen in wijze weldoordachte beslissingen;
  • veerkracht, weerbaarheid en positivisme, ook indien de omstandigheden moeilijk zijn. 

Elk van deze effecten, en nog meer, is uitgebreid onderzocht en bewezen door neurowetenschappers.  Wil je hierover meer weten, bezoek dan zeker even de website van de American Mindfulness Research Association

 

En dat is dan meteen ook belangrijk voor ons, wij werken graag met degelijke, wetenschappelijk onderbouwde methodes en tools.