· 

3 Tips hoe jij vakantie stressvrij kan maken voor je team

 

Vertrek jij ook binnenkort? En hoe verloopt de voorbereiding op je afwezigheid? Heb je meer stress dan anders? Is het nog drukker? Is het een constante rush van de ene vergadering naar de andere om toch maar alles gedaan te krijgen? 

 

En vraag je je af of het wel allemaal de moeite waard is ? Denk je wel eens dat het misschien gemakkelijker is om gewoon te blijven doorwerken, dan zou je minder stress hebben? 

 

Indien je dit herkent, ben je in goed gezelschap. Dit is nl. wat velen doormaken voor ze op vakantie vertrekken. En dan spreken we nog niet over de constante druk om toch maar je mails te checken tijdens je verlof. 

 

En toch, uit elk onderzoek blijkt telkens en telkens opnieuw hoe belangrijk vakantie is. Hoe regelmatig afstand nemen en de dingen even op hun beloop laten (weliswaar in goede handen) ons net creatiever en productiever maakt. 

 

Als leidinggevende heb je er dus alle belang bij om je medewerkers stressvrij uit te wuiven. Hoe pak je dit aan? 

 

1. Maak het gemakkelijk om op vakantie te vertrekken

 

Stel je medewerker gerust, zorg ervoor dat alle taken en opdrachten correct afgehandeld kunnen worden. Idealiter bestaat hiervoor een structurele back-up regeling of zijn er duidelijke kennismanagement processen die alles naadloos laten verlopen. 

 

Echter, indien dit er nog niet is, kan je het als volgt aanpakken :

  • Spoor je team aan om duidelijke afspraken te maken rond de overdracht van taken en verantwoordelijkheden : wie, wanneer, wat en hoe ? 
  • Maak duidelijk dat dit een prioriteit is en geef hen voldoende tijd en ruimte om dit correct te doen. 
  • Volg het op want vaak wachten mensen tot de laatste minuut om hiermee te starten met alle onnodige gevolgen. 

 

2. Maak duidelijke afspraken over wat vakantie betekent

 

Laat duidelijk weten dat je niet verwacht dat ze hun mails lezen en hun berichten beluisteren. Verwittig hen dat jullie gaan proberen hen zo weinig mogelijk mails te sturen opdat ze bij hun terugkeer geen gigantische achterstand aan mails moeten doorploegen. 

 

Dit lijkt bijna onmogelijk, maar steeds opnieuw blijkt dat dit werkelijk de beste manier is om je medewerkers echt te laten afhaken. De wetenschap dat ze niets moeten opvolgen, brengt rust in hun hoofd. Ze kunnen ontspannen en zo hun batterijen volledig terug opladen.  

 

Wil je het nog iets sterker? Doe dan zoals FullContact (cfr. Amerikaanse softwareproducent): medewerkers ontvingen een premie van $ 7.500 om met hun gezin op vakantie te gaan. Echter indien ze tijdens deze periode ook maar één mail openden, moesten ze de premie teruggeven. Gedurfd, neen ? 

 

3. Maak hun terugkeer uit vakantie stressvrij

 

Het openen en behandelen van een overvolle mailbox is voor velen een gigantisch stressmoment . Aan jou als leidinggevende om hiervoor de nodige tijd te gunnen, indien mogelijk kan je de persoon zelfs 1 of meerdere dagen thuis laten werken om zich helemaal terug in te werken. 

 

Tijdens zijn/haar vakantie heeft hij/zij misschien wel geniale ideeën of oplossingen bedacht. Neem even rustig de tijd om in gesprek te gaan, niet om bepaalde doelstellingen te bereiken maar enkel om terug aan te knopen. Je medewerker zal je dankbaar zijn voor de aandacht, jij krijgt de kans om je collega beter te leren kennen en je creëert een cultuur van veiligheid en openheid. 

 

En natuurlijk, last but not least, geef zelf ten allen tijde het goede voorbeeld. Wij zijn als mensen nu éénmaal geneigd om het  gedrag van diegenen die boven ons staan te copiëren. Als leidinggevende heb jij een bepalende rol in de cultuur van je organisatie. Aan jou om te bepalen wat voor jou en jouw organisatie belangrijk is : rust, sereniteit, betrokkenheid, creativiteit, productiviteit, werkplezier……of net niet ! 

 

Voor deze tips hebben we ons laten inspireren door Harvard Busines Review:

Bezoek onze website ….of volg ons op LinkedIn en Facebook en blijf zo op de hoogte van onze ideeën over hoe we samen een betere werkplek kunnen creëren.

Écrire commentaire

Commentaires: 0