· 

3 dingen die je moet weten over mindfulness

Google en SAP investeren al jaren in het ontwikkelen en verspreiden van mindfulness binnen hun organisaties en daarbuiten. Zij hebben een duidelijke visie over wat mindfulness precies is en vooral over wat het kan betekenen voor het duurzame succes van hun organisatie. 

 

Maar laten we eerlijk zijn, vandaag zijn zij eerder de uitzondering dan de regel. Waarom ? Wat weten zij dan dat anderen nog niet weten ? 

 

Misschien leven er nog heel wat misvattingen over mindfulness. Velen situeren mindfulness in een New Age-achtig, geitewollensokken-sfeertje of zien het enkel als een individuele ontwikkeling, en zeker niet iets wat je kan inzetten op de werkvloer. 

 

En daar wil bambootree verandering in brengen. Wij zijn er nl. van overtuigd dat mindfulness een bijzondere bijdrage kan leveren aan het welzijn van medewerkers en dus ook aan het welzijn en het succes van de organisatie. 

 

Hoe willen we dat doen ? Door bedrijven en organisaties te informeren en te inspireren over de voordelen van mindfulness en hen te begeleiden bij de integratie van mindfulness in hun organisatie. 

 

Workplace Mindfulness in het kort

 

Er bestaan verschillende soorten mindfulness-training. De meest bekende zijn waarschijnlijk MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) en MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy), vooral toegepast bij de behandeling van chronische pijn en depressie. 

 

Voor het gebruik van mindfulness op de werkplek moesten er echter structurele aanpassingen gebeuren aan deze basisprogramma’s. Dit gebeurde in samenwerking met het Oxford Mindfulness Center. Workplace Mindfulness MT Training was geboren. 

 

Het programma loopt over 6 weken en kan je vergelijken met een “breintraining”. Wekelijks volg je een korte sessie om daarna dagelijks een aantal oefeningen te doen, vooral gericht op het trainen van je aandacht en je focus. 

 

Gaandeweg ontdek je hoe jouw hersenen werken, welke denkpatronen en emoties vaak of minder vaak op de voorgrond treden, en hoe jij geneigd bent hiermee om te gaan. 

 

Deze inzichten kun je dan gebruiken om bewuste keuzes te maken: welke denkpatronen helpen je om je doelen te bereiken en welke zijn eerder hinderlijk? Wil je deze dan veranderen ? Welke emoties duiken op en wat willen deze jou duidelijk maken? … 

 

Mindfulness helpt je deze processen inzichtelijk te maken waardoor jij je vrijheid terugwint. Je gedachten worden terug gedachten, geen feiten: een simpel maar uitdagend idee voor de meesten onder ons ! 

 

Deze heldere, wakkere kijk op de realiteit, niet getroubleerd door hinderlijke gedachten en emoties, is ook op de werkplek het ideale uitgangspunt voor meer efficiëntie, meer creativiteit, meer veerkracht, meer werkgeluk. 

 

3 Dingen die je moet weten over mindfulness

 

1. Mindfulness is wetenschappelijk onderbouwd

 

Mindfulness vindt dan wel zijn oorsprong in de meditatiebeoefening van eeuwenoude religies, maar wordt vandaag in de Westerse wereld ingezet op een seculiere manier. 

 

Naast erkende toepassingen in geneeskunde, psychologie en psychiatrie wordt er vandaag meer en meer onderzoek gedaan naar de mogelijkheden in domeinen als sport, onderwijs en het bedrijfsleven. 

 

Ondertussen werden ettelijke wetenschappelijke studies gepubliceerd. Elke zichzelf respecterende universiteit heeft een eigen mindfulness centrum waar onderzoek wordt gedaan, zo bv. ook onze KULeuven.

 

Bezoek zeker de website van de American  Mindfulness Research Association indien je hierover nog meer informatie wil.

 

2. Mindfulness levert aantoonbare resultaten

 

Ook vanuit de wereld van de neurowetenschappen wordt er meer en meer bewijs aangeleverd dat de regelmatige beoefening van mindfulness een significante wijziging veroorzaakt in de structuur van de hersenen. 

 

Het maakt onze hersenen letterlijk sterker door nieuwe verbindingen te maken en de doorbloeding te verbeteren. En dit gebeurt vooral in die delen die te maken hebben met focus en aandacht, beslissingsname, emotionele stabiliteit, geheugen, ….

 

Beoefenaars getuigen steevast van : 

 • meer focus en concentratievermogen
 • betere en gemakkelijkere beslissingsname
 • meer begrip voor jezelf en anderen
 • sereniteit, helderheid en creativiteit bij problemen en conflicten
 • eerlijke en verbindende communicatie
 • rust en positiviteit
 • veerkracht bij stress en toenemende werkdruk
 • betere zelfzorg, zowel fysiek, mentaal als emotioneel
 • vertrouwen in je intuïtie
 • afstand en objectiviteit tov bepaalde gebeurtenissen
 • duidelijkheid rond eigen intenties en doelstellingen

 

3. Mindfulness biedt duurzame oplossingen

 

Mindfulness is zeker geen quick fix. Zoals alle dingen in het leven die de moeite waard zijn, vraagt het ook een persoonlijke investering in tijd en energie. Net zoals het leren bespelen van een instrument of het beoefenen van een sport. Hoe meer je oefent, hoe gemakkelijker het gaat, hoe meer resultaat je ervaart.

 

Het is ook geen instant oplossing voor alle problemen. Inderdaad, voor bepaalde uitdagingen in je werk of in je leven zal je nog andere stappen moeten nemen. Wat mindfulness echter wel kan, is je een heldere kijk geven op de situatie en hoe jij ermee omgaat. In die context wordt het dan een ondersteuning om actie te ondernemen, hulp te zoeken, ....

 

Daarom geloven wij in het inzetten van mindfulness als een ontwikkelings- en leiderschapstool. De uitdagingen van onze snel veranderende wereld vereisen nu eenmaal nieuwe manieren van denken. Mindfulness kan hierin inspiratie en ondersteuning bieden. 

 

Wil je meer weten over mindfulness ?  Wij raden je van harte het handboek der handboeken aan : “Mindfulness, een praktische gids om rust te vinden in een hectische wereld” door Mark Williams. 

 

En natuurlijk, als je geen zin of tijd hebt om te lezen, komen wij heel graag langs om het aan jullie voor te stellen. 

 

Volg ons op Facebook en Linkedin !

Écrire commentaire

Commentaires: 0